Hopp til innholdet

Hvordan fungerer enveisleie og hvor mye koster det?

enveisleie leiebil

I dette innlegget ser vi nærmere på enveisleie av leiebil, og hvor mye det koster i form av enveisgebyr.

Hva er enveisleie?

Enveisleie betyr at du leverer bilen på et annet sted enn der du hentet den. Leiebilselskapet på sin side, tar et såkalt enveisgebyr for å dekke kostnadene med å returnere bilen til utgangspunktet.

Enveisleie kan være praktisk hvis du vil utforske ulike deler av Norge uten å måtte kjøre tilbake til utgangspunktet. Enveisleie kan også spare deg tid og penger sammenlignet med å reise med tog eller fly, spesielt hvis du reiser i en gruppe eller har mye bagasje. På en annen side kan du risikere å betale så mye som 20 000 kroner i enveisgebyr, så det gjelder å unngå de største fallgruvene.

Strekningene Bergen – Oslo og Trondheim – Oslo er de mest populære rutene for engangsleie, men det du kan også velge mange andre destinasjoner i Norge, Sverige og Danmark. Siden mange benytter seg av enveisleie, er leiebilselskapene også avhengig av å returnere mange biler. Dette gir muligheter for gratis returbil dersom du hjelper leiebilselskapet med å levere en bil tilbake. Dersom det klaffer med tidspunkt og destinasjon er dette en glimrende måte å spare penger på.

Hva er gebyret for engangsleie?

Det finnes mange bilutleiefirmaer som tilbyr enveisleie i Norge, både nasjonale og internasjonale. Du bør være oppmerksom på at de fleste firmaene krever et ekstra gebyr for enveisleie, avhengig av avstanden mellom hentestedet og leveringsstedet. Dette gebyret kan variere fra noen hundrelapper til over 10 000 kroner, så det lønner seg å sjekke dette på forhånd.

For å gi deg en idé om hva enveisavgiften ligger på, har vi funnet noen eksempler basert på priser oppgitt av leiebilselskapene per september 2023.

 • Sixt Bergen til Oslo: 4 500 kroner
 • Sixt Trondheim til Oslo: 3 500 kroner
 • Sixt Gardermoen til Helsfyr: Intet gebyr
 • Sixt Oslo til Kirkenes: 20 000 kroner
 • Hertz Trondheim til Oslo: 2 500 kroner
 • Hertz Oslo til Gøteborg: 3 500 kroner
 • Hertz Oslo til Kirkenes: 18 000 kroner
 • Hertz Oslo til København: 6 000 kroner
 • Avis Trondheim til Oslo: 7 312 kroner
 • Avis Oslo til Tromsø: 10 237 kroner
 • Avis Oslo til København: 5 000 kroner
 • Avis Oslo til Lillehammer: 1 462 kroner
enveisleie leiebil
Det dyreste eksemplet vi fant på enveisavgift var 20 000 kroner fra Oslo til Kirkenes.

Husk at disse priseksemplene kun utgjør enveisavgiften. Prisen for selve leiebilen kommer i tillegg.

Som du ser fra oversikten overfor kan enveisgebyret variere mye. Dersom du f.eks. velger Hertz i stedet for Avis fra Bergen til Oslo sparer du nesten 5 000 kroner i enveisavgift. Enkelte leiebilselskaper tar heller ingen ekstravgift dersom du leverer bilen til et annet kontor innenfor en viss radius.

Ikke alle prisene gir like mye mening. Avis tar f.eks. «bare» 5 000 kroner i enveisavgift fra Oslo til København og er billigere enn f.eks. Hertz, men er dyrest mellom Oslo og Trondheim med en avgift på 7 312 kroner.

Med andre ord, her gjelder det å holde tunga rett i munn år man bestiller for å unngå å betale undøvendig mye i enveisgebyr.

Hvordan bestiller jeg engangsleie?

Engangsleie bestiller du på samme måte som ved vanlig bilutleie. Den eneste forskjellen er at du må være oppmerksom på engangsgebyret, som vanligvis blir automatisk lagt til totalprisen. Vår erfaring er at det er bedre å bestille engangsleie direkte fra nettsidene til bilutleieselskapene enn å gå gjennom portaler som rentalcars.com.

Hvorfor er det så dyrt med enveisleie?

Hovedgrunnen er ekstrautgiftene som leiebilselskapet har med å returnere bilen til utgangspunktet. Desto lengre avstand, desto mer vil det koste i form av transportutgifter. Dessuten kan bilen bli stående ubrukt i en periode der den blir levert, noe som gjør at leiebilselskapet får mindre inntekter.

Når betaler jeg enveisgebyret?

Enveisgebyret betales vanligvis i skranken når du henter bilen, og ikke ved bestilling på nettet.

Kan jeg alltid benytte enveisleie?

Nei, det er mange tilfeller hvor enveisleie ikke er mulig. Derfor er det viktig å avtale dette på forhånd ved bestilling. Dersom du ombestemmer deg under leietiden, og ønsker å levere bilen et annet sted, er det viktig å ringe leiebilkontoret for å avklare om dette er mulig og hva det vil koste.

Betaler jeg enveisgebyr for å levere leiebilen i samme by?

Selv om du leverer leiebilen et annet sted i samme by er det fortsatt å regne som enveisleie. Det er opp til hvert enkelt leiebilselskap om de krever gebyr for dette – her gjelder det å sjekke vilkårene på forhånd.