Hopp til innholdet

Skal leiebilen vaskes før levering?

vask av leiebil

I dette innlegget ser vi nærmere på reglene for rengjøring og vask av leiebil før levering ved å gå inn i de ulike vilkårene som gjelder for hvert enkelt leiebilselskap.

Er det nødvendig å vaske leiebilen før levering? 

De fleste leiebilselskaper stiller ikke bestemte krav til rengjøring, og leiebilen trenger derfor ikke å være skinnenede ren ved tilbakelevering. Leiebilselskapene kan likevel ilegge et gebyr for vasking av bilen dersom den er spesielt skitten. Her gjelder egentlig bare sunn fornuft – dersom bilen er fullstendig tilgriset innvendig eller utvendig med gjørme, bør man sørge for å få den vasket. Dersom det er et tynt lag med støv og skitt fra vanlig bruk, trenger man ikke å vaske den.

Vilkår for vask av leiebil – noen eksempler

La oss ta noen eksempler fra leievilkårene.

Europcar om vask av leiebil

Et utdrag fra leievilkårene fra Europcar:

Foruten skader står leietaker også økonomisk ansvarlig for særskilt rengjøring – innvendig og utvendig – av særlig/spesielt tilsmusset bil, f eks rengjøring etter hund eller røyking, eller etter kjøring på oljegrus, fersk asfalt/veimerking, leire, gjørme eller annet innvendig eller utvendig smuss som krever ekstraordinær arbeid.

I praksis betyr dette at man ikke trenger å vaske leiebilen ved vanlig bilkjøring. Skitt og smuss som kan vaskes vekk ved vanlig bilvask trenger du ikke å vaske bort før levering. Dersom bilen er fullstendig tilgriset av leire og gjørme derimot vil du måtte regne med en ekstraregning. Her er det egentlig bare sunn fornuft som gjelder, og de fleste vil forstå hva som krever en ekstraordinær vask.

Avis om rengjøring

Du vil ikke bli belastet hvis vår standard rengjøringsprosedyre løser skaden.

I likhet med Europcar, trenger du derfor ikke å vaske leiebilen ved retur dersom den er normalt skitten fra vanlig bilkjøring. Etter at du har levert bilen vil leiebilselskapet uansett alltid sende bilen til vask i vaskehallen for en standard bilvask.

Hertz om rengjøring

Foruten skader står leietaker også økonomisk ansvarlig for særskilt rengjøring – innvendig og utvendig – av særlig/spesielt tilsmusset kjøretøy og tilbehør, f.eks. rengjøring etter hund eller røyking, rens av sete/setetrekk, eller etter kjøring på oljegrus, fersk asfalt/veimerking, leire, gjørme eller annet innvendig eller utvendig smuss som krever ekstraordinært arbeid.

Hertz sine vilkår for rengjøring av leiebil er veldig lik Europcar, så her er det tydlig at leiebilselskapene har lagt seg på en veldig lik linje. Måten du bør tolke denne teksten på er at rengjøring ikke er nødvendig ved vanlig smuss som fester seg til bilen etter bilkjøring på standard veier. Har du kjørt bilen offroad over gjørmete veier derimot, kan det lønne seg å ta en vask for å unngå ekstraregning for ekstra grundig vask.

Rent a Wreck om bilvask

Rengjøring etter bruk er inkludert i prisen. Det er ikke tillatt å røyke i bilene våre. Vi tar tilleggsgebyr for rens etter røyking, frakt av dyr uten avtale, fjerning av matrester, farlig avfall (inkl. munnbind, kopper, flasker etc. pga smittefaren), klær, flekker og lignende. Dersom bilen må til rens/ozonbehandling, viderefaktureres kostnaden med påslag og dekning av tapt leieinntekt.

Rent a Wreck tydlige på at standard rengjøring er inkludert. Desom bilen er så tilgriset at den trenger ekstra grundig vask, vil du også måtte regne med en ekstra kostnad for tapt leieinntekt (i tillegg til kostanden for rengjøring).

Andre leiebilselskaper

Eksemplene nevnt ovenfor er dekkende for de ledende leiebilselskapene både i Norge og i utlandet. Dersom du skal leie fra ukjente leiebilfirmaer i utlandet som du aldri har hørt om tidligere vil vi anbefale å sjekke vilkårene for rengjøring på forhånd, for å unngå en ubehagelig ekstraregning som avslutning på ferieturen.

Vask av leiebil før overrekkelse

Leievilkårene nevner som regel ikke så mye om utleiers plikter når det gjelder rengjøring utover at «kjøretøyet skal være i god og forskriftsmessig stand». Likevel er det å forvente at leiebilen er godt vasket utvendig og innvendig før du får bilen overrakt.

Dersom bilen er tilsmusset når du får den utlevert er det dessuten vanskelig å oppdage riper og småskader. Det vil også være utrolig dårlig kundebehandling å overrekke en bil som lukter røyk eller er skitten innvendig.

Dersom du ikke er fornøyd med rengjøringen av leiebilen du mottar vil vi sterk anbefale å klage før du kjører av sted, slik at du eventuelt kan bytte til en annen bil.