Hopp til innholdet

Hvordan fungerer månedsleie av elbil? Fordeler og ulemper.

el leiebil

Vurderer du langtidsleie av elbil? Leie elbil ved månedsleie kan være en gunstig løsning. Du får en rimeligere pris enn ved kortidsleie, og det er en fleksibel løsning dersom du trenger bilen raskt. Vi har sett på fordeler og ulemper ved langtidsleie av leiebil i forhold til andre løsninger.

Leie elbil månedsleie

Månedsleie av elbil kan være et fleksibelt og gunstig alternativ for deg som planlegger å leie elbil i en måned eller mer. Leiebilselskapene tilbyr fast månedsleie hvor alt er inkludert, uten lange bindingstider som ved leasing. Du trenger heller ikke å tenke på uforutsette utgifter til bilservice. Den eneste utgiften du har i tillegg til månedsleien er utgifter til lading av elbilen.

Fordeler med månedsleie av elbil

  • Fleksibel løsning dersom du raskt trenger tilgang til bil
  • Ingen bindingstid utover leieperioden (vanligvis de 31 første dagene)
  • Standard skade- og tyverforsikting inkludert i leieprisen
  • Du trenger ikke å betale innskudd på forhånd
  • Dersom du skulle trenge service eller vedlikehold av bilen er dette inkludert
  • Mulighet for bytte til en annen bil
  • Oversiktlige kostnader med kun et fast beløp å betale i måneden
  • Rimeligere døgnpris enn ved kortidsleie av elbil
Avis månedsleie av elbil
Avis er et av leiebilselskapene som tilbyr månedsleie av elbil.

Ulemper med månedsleie av elbil

  • Potensielt høye kostnader dersom skader på bilen ved leietidens slutt
  • Mindre fleksibilitet enn bilabonnement ved fornying av leieforholdet
  • Du kan ikke alltid velge bilmerke eller modell som ved bildeling
  • Høyere totalkostander enn leasing ved leie over veldig mange måneder
  • Ingen mulighet for å kjøpe ut bilen ved leietidens slutt (slik som ved leasing)

Langtidsleie av elbil vs. leasing

Dersom du trenger kjapp tilgang på bil i en begrenset periode, er det å leie mye gunstigere enn å lease elbil. Ved leasing er det mye mer papirarbeid, og du må gjennom en søknadsprosess hvor leasingselskapet vurderer kredittverdighet og inntektsnivå. Du må dessuten tegne separat forsikring og står som ansvarlig for service og vedlikehold. Leasing er gunstigere enn å leie når du trenger bil over en veldig lang periode, som et alternativ til å kjøpe bil.

Leasing av elbil volkswagen
Kostnadene ved å lease elbil er gunstigere enn å leie på lengre sikt.

Hva koster månedsleie av elbil i forhold til å lease?

Kostnadene ved månedsleie av elbil som f.eks. Tesla Model Y vil ofte ligge på rundt 10 000 kroner i måneden, eller rundt 300 kroner dagen. Månedskostnaden ved leasing av bil vil være en god del lavere, rundt 7 000 kroner. I tillegg vil du ha kostnader til forsikring og eventuelle vedlikeholdskostnader. Leasing forutsetter dessuten at du binder deg over en lengre periode, ofte over 3 år for å få gunstigst mulig pris.

Månedsleie av elbil vs. bildeling

Bildeling blir stadig mer populært, og kan være gunstig dersom du bor i et tettbebygd strøk med god tilgang på biler i nærheten. For folk som bor i byen, og kanskje trenger bil et par ganger i uka for å handle på kjøpesenter eller for utflukter ut av byen, er dette et flott alternativ. Ulempen ved bildeling er naturligvis at dette ikke er et tilbud som passer for langtidsleie, da det vil bli ekstremt dyrt å leie bilen på konstant basis. Ved å benytte bildeling kan du leie eilbilen på timebasis, fra 100 – 150 kroner timen. Til sammenlikning starter leiebilprisene på 300-400 kroner dagen. Trenger du derfor bilen mer enn 4-5 timer om dagen vil det være mer økonomisk gunstig å leie elbil. Bor du på landet vil du antakelig heller ikke ha tilgang på elbiler i den umiddelbare nærheten ved bildeling.

bilkollektivet elbil bildeling
Bilkollektivet er ledende på bildeling i de store byene

Månedsleie av elbil vs bilabonnement

Bilabonnement er en annen form for leie av bil som har blitt populært de siste årene. Det skiller ikke så mye mellom bilabonnement i forhold til langtidsleie av leiebil. Forsikringer, vedlikehold, service osv. er inkludert i prisen. Dessuten slipper du lang bindingstid som ved leasing. Det er likevel to forhold som skiller seg i forhold til tradisjonell bilutleie:

Leieperioden: Ved vanlig bilutleie leier du bilen for en fast periode i forhold til antall dager, uker eller måneder. Ved bilabonnement kan du hele tiden fornye leieperioden, slik at du i teorien kan disponere bilen så lenge du måtte ønske det.

Valg av bil: Når du leier elbil har du ingen garanti for hvilket bilmerke du ender opp med. Du velger bilklasse, men utover det kommer det helt an på hva slags bil som er tilgjengelig. Ved bildeling vet du nøyaktig hva slags bil du får, i forhold til bilmerke, modell og farge på bilen.

Honk bilabonnement
Et bilabonnement som f.eks. Honk kan være et bra alternativ til månedsleie av elbil

5 ting å ta med i vurdering ved langtidsleie av elbil

Å leie en elbil ved månedsleie krever planlegging, forundersøkelser og kunnskap, spesielt dersom du aldri har benyttet elbil før. Elbiler er ganske forskjellige fra standard bensindrevne biler. Fra hvordan du åpner og starter, til hvor langt den kan gå før den trenger lading og hvordan du lader den.

1. Hva skal du bruke el leiebilen til?

Hvordan skal du bruke el leiebilen? Skal du bare fra flyplassen til kontoret, eller skal du ut på landeveien på en lengre reise? Planlegger du å kjøre på motorvei fra by til by, eller skal du kjøre på mindre veier?

Hvordan du bruker kjøretøyet – eller kanskje mer hensiktsmessig, hvor raskt du tror du vil tømme batteriet – er nøkkelen til å finne et best mulig tilbud. Rekkevidde er ofte en utfordring, så match valget av elbil med hvordan du skal bruke bilen.

lade elbil leiebil

2. Hvor stor rekkevidde trenger du?

Den mest kritiske utfordringen når du skal velge hva slags bil du skal leie elbil, er hvor langt kjøretøyet kan gå på en lading. Disse vurderingene er tilgjengelige online fra EPA, og utleiefirmaet selv bør også ha omfattende informasjon om bilens rekkevidde.

Hvorfor er rekkevidde viktig? Det å fylle bensin og diesel kan gjøres på få minutter fra tusenvis av bensinstasjoner rundt om i landet. For en elbil derimot, blir det veldig viktig å finne ut hvor langt du kan kjøre på en enkelt lading. Selve ladingen kan ta alt fra en halvtime til et døgn, avhengig av hva du har leid og hvor du kobler den til.

Mange elbiler kan skilte med en fulladet rekkevidde på over 500 kilometer, men det vil variere avhengig av hvordan, når og hvor du kjører den. Rekkevidden vil ofte bli begrenset av hastighet, kjøremønster og værforhold.

lade el leiebil

3. Finn ut hvordan elbilen fungerer

Det vil spare deg for mye stress hvis du setter deg inn i biltypen du har valgt på forhånd. Hvis du aldri har rørt en Tesla før for eksempel, kan det ta lang tid å sette seg inn i ting: Fra hvordan den åpner seg til hvordan den starter og hvordan du justerer speilene til hvordan du bruker vindusviskerne. Tesla gjør ting på sin egen måte, og det vil være en bratt læringskurve knyttet til første gang du benytter den. Bilprodusenten har videoer og leiebilselskapene har ofte omfattende veiledning for hvordan man benytter bilen.

Andre kjøretøy fra merker som Kia og Nissan fungerer mer som en konvensjonelle biler, som det er lettere å komme raskt i gang med.

leiebil elbil

4. Hvordan skal du lade elbilen?

Å finne ut hvor du skal koble til er også nøkkelen. Utenfor befolkede byområder finnes DC-hurtigladere stort sett langs populære motorveikorridorer, så rutealternativene dine kan være begrenset til laderplasseringer kontra den korteste avstanden.

Før du reiser, last ned en app som PlugShare til smarttelefonen din, som lar deg se hvilke tilgjengelige ladealternativer og hvor. Ring hotellet du bor på for å se om de har noen elbil-ladestasjoner eller vet om noen i nærheten. Planlegg tiden det tar å lade bilen inn på reisen – hvis du kjører fra by til by, finn ut hvor du skal stoppe for å lade. Å leie en Tesla hjelper med denne oppgaven fordi navigasjonssystemet kan stilles inn til å velge rute basert på ladestasjonens tilgjengelighet, og det vil automatisk veilede deg til ladere dersom bilen bestemmer seg for at du ikke kommer til bestemmelsesstedet ditt på tilgjengelig kostnad; den er ganske hendig og fortsatt sjelden blant ikke-Teslaer. For ikke-Teslaer og elbiler som ikke inkluderer denne typen turplanlegging, finnes det apper som hjelper deg med å finne ruten med størst tilgjengelighet for ladere.

Din største utfordring med å leie elbil vil være å lade den. Hvis du bare kjører noen få kilometer om dagen i løpet av leieperioden har det ikke så stor betydning så lenge du returnerer bilen med et minimum på 10 % kostnad (som Hertz krever av Tesla-leiere). Men hvis du går tom for batteri og trenger å lade, er det nyttig å vite hvor og hvordan du skal lade.

Først må du finne ut hva bilen krever. Alle elbiler kan lades på en nivå 2-lader, de offentlige laderne du ser i mange parkeringshus eller noen ganger på hoteller eller kjøpesentre. Du bør anta disse laderne klarer å lade minst 40 kilometer per ladetime (noen kan være raskere, noen tregere). Å lade en Tesla ved en ikke-Tesla-lader krever en adapter, som leiebilselskaper vanligvis leverer med settet. De fleste nye elbiler kan også bruke en DC hurtiglader, som er kraftigere ladere som kan lade bilen mye raskere enn de tregere nivå 2-laderne. Nivå 2 ladere bør kunne lade 15-30 kilometer per lademinutt når tilkoblet elbilen.

Ikke alle DC hurtigladere er like, og ikke alle elbiler kan lade med samme kraft heller. For eksempel, hvis en elbil bare benytter 150 kilowatt strøm, vil ikke pluggen til en 350 kW lader få den til å lade raskere enn 150 kW. En av grunnene til at Teslaer er så populære er at det er et stort nettverk av Tesla Superchargers som kan lade opp kjøretøyene ganske raskt, avhengig av hvor tom bilen er og hvor kraftig Supercharger-stasjonen er. Det er tre primære Supercharger-typer: 72 kW, 150 kW og 250 kW.

tesla supercharger

5. Kartlegg ladestasjonene

Det er viktig å legge en plan for hvor du skal lade før du legger ut på langtur. Utenfor tettbygde strøk finnes DC-hurtigladere stort sett langs populære motorveier, så rutealternativene dine kan være begrenset til laderplasseringer kontra den korteste avstanden.

kart over elbil ladestasjoner
Ladestasjoner.no er et bra utgangspunkt for å planlegge reisen med elbilen.

Før du reiser, last ned en app som PlugShare til smarttelefonen din, som lar deg se hvilke tilgjengelige ladealternativer og hvor. Ring hotellet du bor på for å se om de har noen elbil-ladestasjoner eller vet om noen i nærheten. Planlegg tiden det tar å lade bilen inn på reisen. Hvis du kjører fra by til by, finn ut hvor du skal stoppe for å lade. Hvis du leier en Tesla er det enkelt å finne ladestasjoner fordi navigasjonssystemet velger rute basert på ladestasjonens tilgjengelighet. Bilen vil automatisk veilede deg til en ladestasjon dersom du ikke kommer frem til bestemmelsesstedet ditt utfra batterinivået. For ikke-Teslaer og elbiler som ikke inkluderer denne typen turplanlegging, finnes det apper som hjelper deg med å finne ruter med høy tilgjengelighet av ladere.