Hopp til innholdet

Egenandelsforsikring for leiebil – Hva lønner seg?

egenandelforsikring leiebil

Det er lett å bli forvirret over egenandelsforsikring for leiebil. Vi har gått gjennom hva ulike forsikringsproduktene koster, og sett på hvordan man kan gjøre for å redusere kostnadene ved leiebil totalt sett.

Rådyr egenandelsforsikring

Et kjent triks som mange leiebilselskaper benytter seg av er å tilby rimelige leiebilpriser på nettet i kombinasjon med skyhøy egenandel. Egenandelen er ofte oppført med liten skrift i vilkårene, og mange får derfor sjokk når de kommer til leiebilkontoret og skal skrive under på papirene. Mange føler seg presset til å tegne en rådyr ekstraforsikring på sparket for å være sikker på at man ikke må punge ut med titiusenvis av kroner i egenandel ved skade på bilen.

Hva koster egenandelsforsikring gjennom leiebilselskapet?

Dersom du velger den billigste leiebilen på nettet, kan du nesten alltid kunne regne med at egenandelen vil være høy – som regel i størrelsesorden 10 000 – 20 000 kroner.

Egenandelsforsikring Europcar

egenandelsforsikring_europcar2
  • Leiebilselskap: Europcar Norge
  • Bilmodell: Toyota Corolla
  • Bilklasse: Kompakt
  • Leieperiode: 7 dager
  • Sted for leie: Oslo Flyplass Gardermoen
  • Pris med basis forsikringspakke: 490 kr per dag og 9 500 kr i egenandel.
  • Pris med medium forsikringspakke: 650 kr per dag og 2 000 kr i egenandel.
  • Pris med premium forsikringspakke: 830 kr per dag og null i egenandel. Dette inkluderer også personlig ulykkes- og bagasjeforsikring.

For å redusere egenandelen til null må du ut med 2 380 kr i tillegg til basisprisen på 3 428, noe som øker prisen med hele 69% sammenlignet med tilbudet du klikket på i utgangspunktet. Selv om dette er dyrt, må vi ta Europcar i forsvar: De har gjort det oversiktlig for kunden å velge mellom de ulike alternativene. Egenandelen er klart og tydelig oppgitt for de ulike forsikringspakkene.

Egenandelsforsikring Budget

Ikke alle leiebilselskaper gir like god oversikt som Europcar. Ta Budget som et eksempel. Først må man klikke «All detaljer»:

egenandelsforsikring_budget

Deretter må man finne frem til en link:

Deretter må man laste ned et omfattende pdf dokument med alle vilkårene (15 sider), og lete seg frem til reglene som gjelder for egenandel:

Man får hverken opplyst om størrelsen på egenandelen eller den konkrete kostnaden med egenandelsforsikring, bortsett fra et estimat mellom 172 og 207 kroner per dag. Dette gir en veldig dårlig oversikt for forbrukeren, og gjør det nesten umulig å gjøre realistiske sammenligninger av leiebilpriser.

Egenandelsforsikring Sixt

Sixt har 12 000 kroner som standard egenandel dersom man velger den billigste basispakken for en bil i mellomklassen (f.eks. Toyota Corolla). For å redusere egenandelen fra 12 000 til 6 000 kroner betaler du 165 kroner per dag, og for å redusere til null i egenandel betaler du 295 kroner per dag.

forsikringsalternativer_sixt

Egenandelsforsikring Hertz

Når det gjelder Hertz krever de 9 500 kroner i egenandel, og 104 kroner i ekstraforsikring for å redusere egenandelen til null. Dette gjør Hertz til et av de rimeligste selskapene på dette punktet.

Slik reduserer du egenandelen

Her er to grep du kan ta for å slippe å punge ut med den sure kostnaden for ekstra egenandelsforsirking hos leiebilselskapene:

  • Sjekk om du allerede er dekket gjennom kredittkort eller reiseforsikring
  • Tegn en helårs forsikring som reduserer egenandelen til null.

Sjekk dine eksisterende forsikringer

Det finnes en rekke ulike aktører som tilbyr egenandelsforsikring som en del av en større pakke. Ofte har kredittkort og reiseforsikringer dette inkludert, så det lønner seg å sjekke på forhånd før du kjøper tilleggsforsikring. Det kan også lønne seg å utvide en eksisterende reiseforsikring til å dekke egenandelen på leiebil ved å oppjustere forsikringen eller betale et tillegg i prisen.

Bank Norwegian

Kunder av Norwegian Bank kan tegne en separat egenandelsforsirking for leiebil. Den koster 349 kroner og dekker egenandel opptil 20 000 kroner. Leiebilen må også være betalt med Bank Norwegian-kortet.

Coop Mastercard

Coop Mastercard kunder kan få dekket opptil 15 000 kroner per skade, inkludert egenandel. Det koster 90 kroner ekstra å tegne seg for denne ekstra forsikringen.

NAF Medlemmer

NAF-medlemmer får egenandelen dekket for opptil 20 000 kroner, og gjelder i Norge og resten av Europa. En skade er kontigentår. Det koster i underkant av 1 400 kroner å være NAF medlem.

Separat egenandelsforsikring

I stedet for å betale hundrevis av kroner per dag for å redusere egenandelen, vil du i stedet kunne betale 300-400 kroner for en helårs egenandelsforsikring. Ved å leie bil en uke sparer du fort inn godt over 1 000 kroner, og leier du bil ofte er det store beløp å spare.