Hopp til innholdet

Viktigheten av Klimaanlegg

klimaanlegg i spania

Klimaanlegg hindrer bilen i å bli overopphetet og dermed svekke sjåførens konsentrasjonsevne.

Har du tenkt på hvor varmt det ofte blir i bilen? Ikke bare om sommeren, men også om høsten og på våren kan temperaturen komme opp i 40-50 varmegrader. Mange alvorlige trafikkulykker skjer i varmt vær, på tross av ellers gode kjøreforhold.

En svensk undersøkelse gjennomført av Volvo viste at konsentrasjon og ferdigheter til testsjåførene ble merkbart nedsatt ved en temperaturstigning fra 21 til 27 varmegrader. Klima-anlegg i bilen vil hjelpe på kjøresituasjonen.

Fakta og råd:

  • Klima-anlegg, eller aircondition, består av en kompressor som kjøler ned luften, på samme måte som i et kjøleskap. Når du skrur på klima-anlegget får du kaldere luft ut av dysene enn ute-temperaturen. Luften som trekkes inn passerer gjennom kompressoren og blir kraftig nedkjølt. Du blander selv ønsket temperatur med den vanlige røde og blå velgeren på varmeapparatet.
  • Det finnes to hovedtyper klima-anlegg. Det vanligste er den manuelle typen, der du med en knapp kobler ut eller inn kompressoren. Automatiske klima-anlegg er termostat- og luftfuktighetsstyrt; du stiller inn ønsket temperatur og viftehastighet, distribusjon gjennom forskjellige dyser, kjølekompressor og riktig luftfuktighet justeres fortløpende uten at du trenger å bekymre deg verken sommer eller vinter. Anlegget kan naturligvis brukes manuelt. Ikke alle biler kan leveres originalt med dette.
  • Klima-anlegget sørger ikke bare for kjøligere luft. Kjølekompressoren dehydrerer også luften; det vil si at luften har en tilnærmet riktig luftfuktighet. Derfor egner kjølekompressoren seg meget godt til defrosting av vinduer. På fuktige og ikke altfor kalde dager (fra ca. 6 varmegrader) sørger klima-anlegget for en mer effektiv defrosting.