Hopp til innholdet

Leiebil i Utlandet: 10 Nyttige Tips

huskeliste

Mange ser på leiebil i utlandet som en stressfaktor man helst vil være foruten når man er på ferie. Samtidig kan fleksibiliteten man får ved å disponere sin egen bil gjøre reiseopplevelsen rikere ved at man raskt kommer seg rundt og ser nye steder. Sjekk våre beste tips for å få en best mulig opplevelse av å leie bil i utlandet.

Bestille billigst mulig leiebil

Bestill leiebilen så tidlig som mulig. På samme måte som ved bestilling av andre reisetjenester, blir prisen dyrere og utvalget dårligere desto nærmere du kommer reisetidspunktet. Dette er spesielt viktig når det gjelder ferietiden hvor mange leiebilselskaper blir fullbooket på populære reisemål. Husk at mange selskaper også tilbyr gratis avbestilling frem til kort tid før avreise, men sjekk dette nøye.

Sjekk flere søketjenester før du bestemmer deg. Det finnes et mylder av søketjenester på nett. Vårt råd er å sjekke flere kjente nettsteder for å få finne den beste prisen, samt også sjekke prisen ved å leie direkte fra leiebilselskapet. I tillegg til selve prisen er det spesielt viktig å sjekke to ting før man bestiller: 1) Egenandelen ved ulykke/skade og 2) Antall kilometer inkludert.

Ikke la deg lure av bildene. Bildene av bilene du ser ved bestilling er bare eksempler, og man har ingen garanti for å få den eksakte modellen eller merket som er avbildet. Fokuser heller på klassen på bilen og tilpass søket etter hvilket behov du har.

leiebil

Velg et sikkert leiebilselskap

Ta deg god tid til å lese anmeldelser av de ulike selskapene, spesielt hvis du bestiller fra et lokalt leiebilfirma. Ankommer du flyplassen eller hotellet uten å ha forhåndsbestilt så logg deg heller kjapt på nettet og sjekk alternativene.

Er du på ferie et sted du ikke kjenner de lokale forholdene kan det lønne seg å holde seg til et av de internasjonalt kjente leiebil-firmaene. Ofte kan lokale ukjente selskaper skilte med billigere priser, men vilkårene kan ofte være uoversiktlige med manglende informasjon på engelsk.

Dette betyr ikke at man alltid skal unngå lokale leiebilselskaper, men vær nøye med å sjekke vurderinger og anmeldelser via anerkjente portaler som Google og Tripadvisor før du bestiller. Bruk sunn fornuft og vær oppmerksom på at mange benytter seg av falske anmeldelser for å gi inntrykk av høy kvalitet.

Sjekk hva som er inkludert

Når man benytter seg av bookingtjenestene på nettet er det ikke alltid like klart hvor stor egenandelen er, og ofte må man grave i vilkårene for å få dette bekreftet. Det som ofte skjer er at man booker leiebil i god tro om at man har skaffet en bra deal, og når man kommer for å leie bilen viser det seg at egenandelen skyhøy. Når man blir tilbudt en ekstra forsikring som reduserer egenandelen er det fristende å takke ja til dette, selv om totalprisen blir mye høyere enn først antatt.

Før man setter i gang med å booke leiebil kan det være greit å sjekke om man allerede har en egenandel forsikring, enten gjennom kredittkortet eller reiseforsikringen. Skaffer man seg en separat årlig egenandelsforsikring for bilutleie er dette ofte også mye billigere en å tegne tilleggsforsikring hver gang man leier.

De mindre lokale leiebil-byråene reklamerer ofte med lave priser, men du må gjerne betale for alle slags tilleggsytelser, så finn ut hva som er inkludert i prisen på forhånd. Det er ikke dermed sagt at lokale billigere leiebil-firmaer kan være et godt alternativ, men det kan være greit å rådføre seg med en tredjeperson med tidligere erfaringer først.

leiebil

Sjekk tilstanden på bilen

I mange land går man nøye gjennom tilstanden på bilen med en representant for leiebilselskapet som noterer alle skadene sammen med kunden før man får nøkkelen utlevert. Dette i kontrast til nordiske land hvor man ofte får beskjed om å sjekke at alt stemmer på egen hånd.

Uansett er det viktig å sjekke tilstanden på bilen nøye før du begynner å kjøre. Bilen skal være vasket utvendig før overrekkelse, men hvis den er skitten kan dette også gjøre det vanskelig å oppdage tynne riper i lakken. Ofte ankommer man på kvelden når det er mørkt eller bilen står i et parkeringshus med dårlig belysning som gjør at det er vanskelig å oppdage riper. Det kan derfor være greit å slå på lommelykten på mobilen og ta mange bilder dersom man skulle være i tvil.

Husk kredittkort

Et annet viktig moment ved leie av bil er kredittkort. Leiebilfirmaene er strenge på dette fordi de sperrer et beløp på kredittkortet som depositum. Leverer du bilen tilbake uten skader blir sperren opphevet, uten at noen pengeoverføringer finner sted.

Vær oppmerksom på at størrelsen på depositumet varierer sterkt fra land til land og fra selskap til selskap. Sjekk på dette på forhånd, og ring eventuellt banken for å heve kredittgrensen på kortet før avreise for å unngå problemer. Kredittkortet må også være i navnet på sjåføren.

Du får normalt sett ikke leid bil uten å ha kredittkort eller VISA-kort, selv om noen også aksepterer debetkort. Benytter du et debetkort er det viktig å huske at depositumet faktisk blir trukket direkte fra kontoen din og tilbakebetalt ved retur av leiebilen i henhold til valutakurs ved endt leie. Du er også mer sårbar enn ved bruk av kredittkort, fordi du ikke er beskyttet av forsikringene som følger med VISA, AMEX etc.

Det er derfor sterkt anbefalt å benytte kredittkort i stedet for debetkort ved leie av bil i utlandet. Dette fordi du har den ekstra sikkerheten som kredittkortselskapene tilbyr når det gjelder betalingsforsikringer og buffer i forhold til tilbakebetaling. Bruker du debetkort forsvinner pengene ut av konto med en gang, og blir du utsatt for svindel står du på egenhånd.

leiebil i utlandet

Kjør forsiktig

Vær oppmerksom på at kjørekulturen i Syd-Europa er veldig forskjellig fra i Norge, med mer aggressiv kjøring og mindre tålmodighet fra dine medtrafikanter. Ta det pent i begynnelsen til du blir vant til kjøremønsteret.

Husk å overholde fartsgrensene

Spania overholder promillereglene strengt, ikke ta noen sjanser.

Barn under 12 år må sitte i baksetet og bruke godkjent bilsete

Mange opplever rundkjøringer som forvirrende i Spania. I motsetning til i Norge skal man normalt sett holde seg i høyre fil i selv om man skal rett frem eller til venstre ut av rundkjøringen. Venstre fil i rundkjøringen kan derimot benyttes ved forbikjøring, dvs. hvis det er kø i filen man ligger i. Ta det derfor med ro de første gangene før du blir vant til kjøremønsteret i rundkjøringer.

Sjekk leie-avtalen

Sjekk avtalen nøye. Les gjennom hva leie-avtalen sier om drivstoff ved henting og tilbakelevering. Det er vanlig standard at leiebil-firmaet tar seg heftig betalt for å fylle opp tanken dersom den ikke er full ved levering.

Planlegger du å reise over landegrensene, kan dette være greit å sjekke dette på forhånd. Leiebilselskapet tar ofte ekstra betalt for kjøring i andre land, også når det gjelder fakturering av autopass og bompenger kan det være ekstra gebyrer.

Mange leiebilavtaler dekker dessuten ikke skader på vindu, dekk og felg. Man trenger ikke nødvendigvis å tegne en ekstra forsikring for dette, men det er likevel viktig å være klar over begrensningene.

leiebil i utlandet

Hvor skal man ringe?

Når man endelig har kommet frem til destinasjonen er det lett for at papirene man fikk utlevert forsvinner på bunnen av en sekk eller koffert. Men hvis uhellet er ute er det greit å ha de viktigste telefonnumrene lett tilgjengelig så man kan ordne opp raskt. Her er de viktigste telefonnumrene du trenger å skrive opp:

Nødnummer: Heldigvis har så og si alle land i Europa gått over til 112 som nødnummer ved ulykke.

Nummer til leiebilselskapet: Det lønner seg å skrive ned telefonnummeret til utleier samt ha leiekontrakten tilgjengelig dersom du skulle havne i en vanskelig situasjon.

Forsikringsselskapet: Sist men ikke minst, skriv ned telefonnummeret til reiseforsikringsselskapet og andre separate forsikringer du måtte ha som kan være til hjelp (som f.eks. egenandelforskring).

I stedet for å drasse med seg en masse papirene kan det være greit å lagre telefonnumrene på telefonen, eller eventuelt ta bilder. Det kan også være greit å lagre avtalenummer sammen med telefonnumrene.

Søk etter kampanjekoder. Leiebilselskapene har ofte kampanjekoder som du kan benytte og som gir billigere priser for bestemte leielengder, f.eks hvis du leier en hel uke eller en hel helg.

Bestille tilleggsutstyr

Det er nesten alltid billigere å bestille tilleggsutstyr på forhånd. Spesielt barnesete er viktig å bestille god tid, da disse ofte blir fullbooket når det er ferietid.

Barnesete: Skal man leie bil over en lengre periode bør man vurdere å ta med eget bilsete hjemmefra siden man blir belastet per dag. Leier man bil en dag eller to, blir som regel ikke kostnaden veldig høy i forhold til å ta med eget sete. Husk også at flyselskapene ikke tar ekstra betalt for bilsete, men det kan bli mye å drasse med for en familie som allerede har mye bagasje.

GPS – Navigasjon: GPS får man stort sett gratis via apper på mobilen, så vurder nøye om dette er noe du virkelig trenger.

Gjør deg godt kjent med bilen

Moderne biler er teknologiske vidundre med en masse ulike funksjoner som det ofte kan ta litt tid å bli kjent med når man leier en type bil man ikke har kjørt før. Spesielt når man kommer sliten frem til leiebilstajonen etter en lang reise har man lett for å kjøre kjapt av gårde til tross for at brytere, symboler, funksjoner og spaker er nye:

Kjørecomputer og Dashboard: Sjekk innstillingene så du kommer raskt inn i de viktigste funksjonene som tanksymbolet, vifte, aircondition, vindusheis og dørlåser.

Cruise control: Dersom du skal på langtur er dette en veldig grei funksjon, men innstillingene er ofte forskjellig fra bil til bil så ta deg tid til å sette deg inn i teknologien.

Tanklokk: Det kan være greit å sjekke på hvilken side det sitter så slipper en ekstra runde på bensinstasjonen.

Diesel eller bensin? Dobbeltsjekk type drivstoff bilen bruker. Tar du feil kan det bli dyrt.