Hopp til innholdet

Trafikkregler i Spania

  trafikkregler

  Veibeskrivelser, trafikkregler og kjørekultur er noe som kan være verdt å se nærmere på før man kaster seg inn i trafikken i Spania. Ta en titt på tipsene våre for unngå de vanligst fallgruvene i forbindelse med bilkjøring i Spania

  Noen enkle fakta

  Aldersgrense for å kjøre bil er 18 å

  Barn under 12 å må sitte i barnesete foran i bilen.

  Tillatt alkoholmengde i blodet er 50mg (0,05%)

  Fartsgrenser

  50 km/t i tettstedsområder

  90 km/t eller 100 km/t utenfor tettsteder

  120 km/t på motorveier

  Trafikkbøter

  Utlendinger må vanligvis betale trafikkbøter på stedet, dersom ikke en spanjol eller et spansk firma kan garantere for betalingen. Dersom boten ikke blir betalt eller du ikke kan skaffe en garanti, vil kjøretøyet bli inndratt og føreren av bilen bli holdt i varetekt inntill regningen er betalt. Vanligvis sparer man 20% på å betale boten med en gang. Du har 15 dager på å klage på behandlingen. Pass på at du betaler det beløpet som stå dokumentet som du få som kvittering. Ved bot for overtredelse av for høy promille, ligger regningen på 300 euro og oppover.

  Nødvendig utstyr

  Du trenger ikke å gå til anskaffelse av såkallt internasjonalt førerkort, ditt norske kjørerkort gjelder i Spania så lenge det er gyldig i Norge. Passet må alltid være med når du er ute og kjører, det samme gjelder forsikringsbeviset og vognkortet. Dersom du kjører bil fra Norge, bør du huske å merke bilen med en «N», ha med deg to varseltrekanter, førstehjelpsutstyr og et ekstra sett pærer.

  Det er påbudt med setebelte både i baksetet og forsete. Samme med handsfree ved bruk av mobiltelefon i bil.

  Kjøremønster

  Veiene i Spania varierer fra dålig til meget høy kvalitet. Hovedferdselsåene er som regel veldig bra utbygd, men her må du også ofte betale bompenger. Husk at det er bedre å ta det med ro i begynnelsen, til du har begynt å bli vant til kjøremønsteret. Kjørestilen er mer aggresiv, så det gjelder å holde et våkent øye med speilene. Ligger du i venstre felt på motorveien og ser et kjøretøy sette på blinklyset for å legge seg inn foran deg, kan du regne med at dette vil skje rimelig raskt. Ha i bakhodet at Spania ligger på andreplass i Europa nå det gjelder dødlighet i trafikken etter Portugal.

  Parkeringshus

  Parkeringshus (sjekk prisene først) er et sikrere alternativ enn å parkere i gaten, men legg uansett aldri igjen noe av verdi i bilen. Det er meget utbredt å dobbeltparkere for korte perioder, selv om dette er forbudt. Bilførerne som blir sittende fast innerst, «stå» på hornet til de som har dobbeltpartkert kommer og flytter bilen. Dobbeltparkering kan derfor ikke anbefales, men bruk gjerne hornet dersom du skulle finne din bil innestengt. Generell horn-bruk er dagligdags i Spania, og behøver ikke å bety mer enn at bilføreren som tuter har en dålig dag. De lovlige mulighetene for parkering på gaten er å stå ved fortau som har blå stripe, eller ved parkometerplass mot betaling. Å parkere på fortau med gul stripe er ulovlig (men utbredt).

  Førerkort for fastboende (residenter)

  Dersom du bor fast i Spania må du enten bytte til spansk førerkort eller innskrive ditt norske førerkort i det spanske systemet. Dette kan du få gjort ved nærmeste ‘Jefatura Provincial de Tráfico’. Som med mye annet i Spania, er det nødvendig å bringe med seg en rekke papirer dersom du skal få gjort noe. Det enkleste kan ofte å ha allt sammen med seg i en mappe; kopier av residencia, kopier av NIE-registrering, passbilder, kopi av arbeidskonrakt, trygdeutbetaling, adressebevis etc. Det koster i underkant av 50 euro å få omregistrert førerkortet.