Hopp til innholdet

Leiebil i Spania i 2023? Sjekk disse tipsene først

leiebil i spania

Planer om å benytte leiebil i Spania? Før du kaster deg ut i trafikken kan det være verdt å se nærmere på veibeskrivelser, trafikkregler og kjørekultur. Ta en titt på tipsene våre for unngå de vanligste fallgruvene.

Huskeliste før du signerer leiekontrakten

  • Kontroller for skader:- Inspiser bilen med et medarbeider fra bilutleiefirmaet og pass på at alle skadene skrives opp. Dette fungere anderledes enn i Norge, hvor man vanligvis sjekker bilen alene. Ikke glem hjulene da spesielt lettmetallfelger kan få bulker og riper fra daglig bruk, og skader på hjul dekkes ofte ikke av forsikringen som følger med leiebilen. Ta bilder på telefonen din. Be om en kopi av dokumentet hvor skadene er notert.
  • Drivstoff – Ta et bilde av drivstoffmåleren før du kjører, så vet du hvor mye drivstoff du trenger å fylle ved retur. Når du kjører bort fra hentestedet kan det være greit å holde øye med lokale bensinstasjoner så du slipper å lete etter dette når du kommer tilbake.
  • Vær nøye med papirarbeidet– Bekreft når du forventes tilbake og be om instruksjoner angående retur av bilen. Gi beskjed om du skal benytte bilen i flere land. Spør også hvordan det fungerer med bompenger, og om de tar ekstra gebyr. Les nøye gjennom leiebilavtalen før du signerer.
  • Sjekk at alt fungerer – Sjekk at essensielt bilutstyr som lys, vindusviskere og klimaanlegg fungerer før du legger i vei.
leiebil i spania

Leiebil i Spania: Trenger du tilleggsforsikring?

Leier du bil i Spania skal både ansvarsforsikring (TPL) og kaskoforsikring (CDW) alltid være dekket gjennom leiebilselskapet, og du trenger i utganspunktet ikke tegne ekstraforsikringer utover dette. Du må likevel regne med en egenandel på minst 10 000 – 20 000 kroner ved skade på bil, dersom du ikke betaler for ekstra egenandelsforsikring. De billigste leiebilprisene har ofte den høyeste egenandelen, og mange får seg en stor overraskelse når de kommer frem til skranken på leiebilkontoret og oppdager at de må betale et veldig dyrt tillegg per dag for å redusere egenandelen. Sjekk derfor alltid hva egenandelen er ved bestilling (ofte skrevet med liten skrift i avtalen), så du unngår å komme i et vanskelig dilemma når du skal hente bilen.

Vårt råd er å sjekke om reiseforsikringen din dekker egenandelen før du bestiller. Mange vanlige gode norske reiseforsikringer som Europeiske dekker egenandel ved skade på leiebil, og det er ingen grunn å betale dyrt for å redusere egenandelenn hos leiebilfirmaet. Reiseforsikringer gjennom kredittkort som American Express og VISA dekker derimot ofte ikke egenandel på leiebil. Dersom du ikke allerede er dekket, kan det bli billigere å tegne en egenandelsforsikring for å unngå et stor tillegg i leieprisen.

Det bør også nevnes at fordelen med å dekke egenandelen direkte hos leiebilselskaet er at du ikke trenger å betale noe desom skaden faktisk skjer. Benytter du en norsk reisesforsikring må du først betale egenandelen til leiebilselskapet (trekkes som regel fra depositumet på kredittkortet) med egne penger og deretter fylle ut skadeskjema og søke om å få egenandelen dekket av din egen forsikring i ettertid. Dersom du bare skal leie bil to-tre dager, kan det derfor bli både billigere og mer hensiktsmessig å benytte seg av egenandelsforsikringen til leiebilselskapet enn å tegne en ekstra norsk reise- eller egenandelsforsikring.

Spanske trafikkregler og kjøremønster

Spanske trafikkregler er ikke veldig forskjellige fra norske, men mange opplever f.eks rundkjøringer som forvirrende. I Spania skal man normalt sett holde seg i høyre fil i selv om man skal rett frem eller til venstre ut av rundkjøringen. Venstre fil i rundkjøringen skal derimot benyttes ved forbikjøring, dvs. hvis det er kø i filen man ligger i. Vårt råd er å ta det med ro og bli vant til at kjøremønsteret er forskjellig fra Norge.

Flere tips: